1940

Jakten på Kongen og regjeringen

Skrevet av Egil M. Kristiansen
strek-full-bredde

Lørdag 13. april 1940

Ca klokka 01.30
Kongen og hans følge kommer til Koppang. Der er det ingen ledige senger å oppdrive og de fortsetter videre over Koppangkjølen til Ytre Rendal, hvor de overnatter på Åsheim hotell.

Klokka 09.00
Kongen og hans følge forlater Åsheim hotell og reiser videre mot Tynset. Derfra går turen til Alvdal, gjennom Folldal og over til Hjerkinn.

Statsminister Nygaardsvold og statsrådene i hans følge reiser sørover igjen fra Hundorp. I Øyer har de en kort samtale med kommanderende general Otto Ruge. Generalen råder regjeringsmedlemmene til å reise nordover til Dombås og ta vegen derfra ned Romsdalen til Åndalsnes eller Molde. Før de drar ber de politimesteren på Lillehammer om hjelp til å ettersøke kongen, kronprinsen og de andre statsrådene.

Sent på ettermiddagen
Kongefølget kommer fram til Hjerkinn stasjon på Dovrefjell der de tar inn hos stasjonsmesteren. Vegen fra Hjerkinn og sørover fjellet er ikke brøytet. Bilene blir satt igjen på stasjonen og skiltene fjernet.

Klokka 18.14
Et godstog forlater Hjerkinn stasjon. I togets postvogn sitter Norges konge, kamuflert i politibetjent Birger Ingstads vinterfrakk, sikspens og solbriller. Toget går sakte over fjellet og blir stående en time på Dombås før det går videre til Otta.

Klokka 19.00
Nygaardsvold og noen av statsrådene kommer fram til Lesjaverk gård og får husrom for natten.

Klokka 23.00
En bataljon fra Infanteriregiment nummer 11, Møre-bataljonen (også kalt Navelsakerbataljonen etter sin sjef), er beordret til Dombås og kommer dit med tog. Planen er at de, sammen med britiske styrker som er ventet til landet, skal delta i en operasjon nordover for å gjenerobre Trondheim.

Klokka 23.30
Godstoget med kongen, kronprinsen, statsrådene Lie og Wold, kronprinsens adjutant Nikolai Ramm Østgaard og de to sjåførene Einar Bull og Birger Ingstad kommer til Otta. Lie, Wold og Bull blir innkvartert på Bjørkheim hotell, mens de andre kjører til Heggelund pensjonat, ca 3 kilometer vest for Otta.

soldater-paa-karl-johan
kanon
kongebjork