1940

Jakten på Kongen og regjeringen

Skrevet av Egil M. Kristiansen
strek-full-bredde

Fredag 12. april 1940

Omkring midnatt
Kong Haakon, kronprins Olav og deres lille følge kommer til Rena og tar inn på Trudvang Hotell.
Et par andre biler i regjeringsfølget reiser videre for å undersøke framkommeligheten om Elverum og Hamar. Bare de to første bilene, med statsministeren og tre av statsrådene, kommer seg helt til Hamar. De andre snur og reiser tilbake til Rena.
Ryktene går. Et av dem sier at mekaniserte tyske tropper med til sammen 5.000 mann er observert like ved Elverum. Kongen bestemmer seg for å kjøre tilbake til Jordet i Trysil og derfra videre til Drevsjø i Engerdal. De andre tar etter hvert samme veg.

Klokka 05.00

Statsministeren og hans følge kommer til Hamar. I den mørklagte byen kommer de to bilene fra hverandre. Den ene, med blant andre statsråd Anders Frihagen, fortsetter mot Brumunddal, mens statsministerens sjåfør, som er fra Vang, tar med Nygaardsvold og de to andre hjem for at de skal få et par timers søvn. Frihagens og hans følge overnatter på et hotell i Brumunddal.

Klokka 06.30
Kongen, kronprinsen og de andre statsrådene kommer til Lillebo tollstasjon ved Drevsjø. Noen tar inn på Femund Hotell, andre på den lille tollstasjonen, og får seg noen timers hvile.

Klokka 10.00
Både statsministerens og statsråd Frihagens biler kommer trygt fram til Victoria hotell i Lillehammer. Like etter kommer også statsrådene Ljungberg og Ystgaard. Men kongen og de andre statsrådene ser de ingen ting til. Landets statsminister og landets statsoverhode er nå i lang tid uvitende om hvor den andre befinner seg og om vedkommende i det hele tatt er i live.

Klokka 11.50

Utenriksminister Koht ringer til den svenske utenriksministeren, Christian Günther, fra Lillebo tollstasjon på Drevsjø og spør om kong Haakon for en periode kan ta opphold i Sverige. Den svenske utenriksministeren ber om betenkningstid.

Klokka 13.30
Günther melder tilbake til Koht at den norske monarken er velkommen til Sverige, men svenske myndigheter vil ikke garantere at han får reise tilbake til Norge når han selv ønsker.
Men kongen og kronprinsen ønsker å bli i Norge, og kronprinsen foreslår at han kan gå på ski over fjellet fra Østerdalen til Gudbrandsdalen.

Like etter observeres det tyske fly over Drevsjø. Både kongen og flere andre søker tilflukt på svensk side av grensen. Oppholdet varer bare en halv time før de er tilbake på den norske tollstasjonen. Men de kongelige bilene blir forlatt i Sverige, de er for lett gjenkjennelige til å reise rundt i Norge.

På Lillehammer venter statsminister Nygaardsvold sammen med statsrådene Frihagen, Hindahl, Støstad, Ljungberg og Ystgaard, men ingen andre dukker opp. Det går stadig flyalarmer, og i samråd med fylkesmannen i Oppland og politimesteren i Lillehammer bestemmer de seg for å reise videre nordover

Klokka 17.00
Statsministeren og statsrådene kommer fram til Toftegård Turisthotell på Hundorp. Hotellet er overfylt av evakuerende fra Lillehammerområdet. Alle er redd for at der regjeringen befinner seg kommer tyskerne til å bombe, og statsrådene føler seg ikke velkomne.

Klokka 18.00

To biler drar fra Drevsjø. Den ene kjørt av Birger Ingstad, den andre av Einar Bull. Med seg i de to bilene har de kongen, kronprinsen og hans adjutant, samt statsrådene Lie og Wold. De kjører over Jordet til Rena og derfra nordover til Koppang.

soldater-paa-karl-johan
kanon
kongebjork