Kongens nei

Alf R. Jacobsen
 

Senkningen av Blücher i Drøbaksundet om morgenen 9. april 1940 forsinket okkupasjonsmakten tilstrekkelig til at konge og regjering rakk å flykte med tog fra Østbanen i retning Hamar. Så snart tyskerne hadde inntatt hovedstaden, kunne jakten på Norges statsledere begynne.

I oppfølgeren til Alf R. Jacobsens «Krysseren Blücher» følger vi det dramatiske hendelsesforløpet som fulgte etter de fremmede styrkenes inntog i Oslo. "Kongens NEI" forteller om kong Haakons og kronprins Olavs ranke holdning i de mørkeste timene da mange ville gi opp. I en forrykende skildring med basis i nye og tidligere ubrukte kilder beskriver forfatteren Alf R. Jacobsen kongen og regjeringens flukt fra Oslo - forfulgt av topptrente fallskjermjegere og bombefly.

Forfatterens litterære fortellergrep belyser de begivenhetsrike dagene fra både tysk og norsk side, og lar leseren ta del i nye aspekter ved Kong Haakons kategoriske NEI, flukten gjennom Østerdalen og Gudbrandsdalen mot Vestlandet og Molde, og konsekvensene av avgjørelsene som ble tatt.

Boken gir også den første beskrivelsen av Hitlers elitesoldater i fallskjermjegerbataljonen, som fikk sin ilddåp i Norge.

Bokens innhold:

DEL I
Kapittel 1 Angrepet
Kapittel 2 Hitlers ultimatum
Kapittel 3 Hambros initiativ
Kapittel 4 Flukten begynner
Kapittel 5 Kampen om Fornebu

DEL II
Kapittel 6 Oslo faller
Kapittel 7 Walther og Pohlmanns raid
Kapittel 8 Kampen ved Midtskogen
Kapittel 9 Kongens nei
Kapittel 10 Bomberegn over Nybergsund

DEL III
Kapittel 11 Kaptein Austlids offer

Epilog
Bestill boka

Kampen